Moeder en kind: (Mama en baby)
Van harte welkom op de pagina 'Moeder en kind' van Centrum voor Preventieve Geneeskunde, in samenwerking met het centrum 'Natuurlijk Bevallen' van Daphne en Domino. Je vindt hier belangrijke informatie en testmogelijkheden met betrekking tot je eigen gezondheid en de gezondheid van je baby voor, tijdens en na je zwangerschap.
De darmflora van de moeder speelt een cruciale rol in de gezondheid van haar kind,
al vanaf de zwangerschap!
🌱 Hoe de darmflora wordt doorgegeven:
Tijdens de geboorte: Bij een vaginale bevalling krijgt de baby zijn eerste bacteriën mee via het geboortekanaal
en het peri-anale gebied van de moeder.
Bij een keizersnede: De baby mist deze natuurlijke overdracht.
Via borstvoeding: Moedermelk bevat niet alleen voedingsstoffen, maar ook bacteriën en prebiotische stoffen
die de darmflora van de baby helpen ontwikkelen.
🧬 Waarom het belangrijk is:
De darmflora beïnvloedt het immuunsysteem, de spijsvertering, en zelfs het mood van moeder en kind.
Een gezonde darmflora bij de moeder kan het risico op allergieën, eczeem, astma en andere aandoeningen bij het kind verlagen.
De eerste 1000 dagen (vanaf conceptie tot 2 jaar) zijn bepalend voor de microbiële balans en toekomstige gezondheid.
🧬 Moeder en parasieten, gisten en schimmels:
Moeder en parasieten, gisten en schimmels: een combinatie die op het eerste gezicht ongemakkelijk klinkt, maar het is een belangrijk onderwerp binnen de medische wereld en de prenatale zorg. Parasitaire infecties kunnen namelijk een directe impact hebben op zowel de gezondheid van de moeder als de ontwikkeling van het kind.
🧬 Wat gebeurt er bij die overdracht?
Baby's krijgen bij de 'overdracht' van Mama's 'poepbacteriën' dan ook al parasieten, en/of schimmels en/of gisten en/of entero-bacterie-groepen 1 en/of 2 binnen waarvan is aangetoond dat deze baby's dan ook vaker te maken krijgen met huid- of longklachten zoals eczeem, bronchitis, astma of immuun-problemen.
🧬 Preventief testen:
Wil je zeker zijn of je belast bent met parasieten, gisten, schimmels of entero-bacterie-groepen 1 en/of 2, laat dan even je Ontlasting onderzoeken via het Centrum voor Preventieve Geneeskunde. Meten is weten! Aanvragen kan verderop.
De EPA-DHA status van de moeder speelt een cruciale rol in de gezondheid van haar kind, al vanaf de zwangerschap!
In de eerste 3 maanden (12 weken) ontwikkelt de baby zich het snelst waarbij als eerste aanleg het hartje, Centrale Zenuw Stelsel en Oogjes zeer belangrijk zijn. Hierbij is de EPA-DHA status (dit zijn belangrijke vetzuren uit vis) van de moeder cruciaal. Voor het hart is bijvoorbeeld EPA zeer belangrijk bij de prikkelgeleiding, is de status EPA laag kan dit leiden tot hartstilstand bij de baby met als gevolg een miskraam. EPA is ook sterk betrokken bij de opbouw van baby's immuunsysteem
DHA is bijvoorbeeld zeer belangrijk bij de ontwikkeling van baby's oogjes. Ook bij de prikkelgeleiding vanuit de hersenen richting handen en voeten is DHA sterk betrokken.
ALA (Uit bijv. Lijnzaadolie) is sterk betrokken bij de ontwikkeling van de baby.
Kinderen met ADD of ADHD hebben vaak een zeer lage EPA-DHA status...
🧬 Preventief testen:
Wil je zeker zijn hoe het met je EPA-DHA-ALA status gesteld is, vraag dan via het Centrum voor Preventieve Geneeskunde een Omega36Index test aan. Meten is weten! Aanvragen kan verderop.
De EPA-DHA status van de moeder speelt een cruciale rol in de gezondheid van zichzelf, al vanaf de zwangerschap, dit in relatie tot Post Natale Depressie (PND). Vooral als er al meerdere kindjes zijn.
In de laatste 3 maanden van je zwangerschap 'groeit' je baby het snelst, vooral de hersenen 'vragen' dan heel veel EPA-DHA en ALA van je lichaam waardoor, als je status sowieso al te laag is/was, je na je zwangerschap last kunt krijgen van Post Natale Depressie (PND), vooral als het je tweede of derde kindje is. ook hier weer: Meten is weten!
Aanvraagformulier Ontlastings- en/of Omega36Index test:
Miskraam:
Niemand denkt aan een miskraam als je zwanger wilt worden echter in Nederland maken jaarlijks 20.000 vrouwen een miskraam door.(1)
Het aantal levend geboren kinderen was in 2024 in Nederland 165.404 , de kans op een miskraam is daarom ongeveer 1 op 8,27...(2)
Als je je dit realiseert is dit best veel en meestal wordt er in de reguliere geneeskunde geen specifieke oorzaak gevonden.
CPG/Centrum voor Preventieve Geneeskunde heeft een aantal interessante ingangen en ook testmogelijkheden om dit middels een eenvoudige zelftest aan te tonen.
EPA (uit vis) helpt onregelmatige hartslagen te voorkomen en verlaagt het risico op plotselinge hartdood en ALA is gekoppeld aan een verlaagd risico op hartritmestoornissen (3). GLA verhoogt bijvoorbeeld ook de kans op miskramen doordat GLA in Teunisbloem- en Borageolie pyrrolizidine-alkaloïden bevatten die tijdens de zwangerschap gecontra-indiceerd zijn (4).
Heb je al een miskraam gehad of wil je zeker weten hoe het met je EPA/ALA en GLA hoeveelheid gesteld is laat dit dan meten middels een Omega36Index test.
Wat kan er misgegaan gegaan zijn als mijn baby strakjes huid- of longklachten zoals eczeem, bronchitis, astma of immuun-problemen gaat ontwikkelen?
Wat is er misgegaan zijn als mijn baby strakjes
Hoe kan ik mijn kans op (PND)Post Natale Depressie zo klein mogelijk houden?